jodiumhoudend zout
jodiumhoudend zout

Jodiumhoudend zout

Jodiumhoudend zout is keukenzout waaraan een klein beetje jodium is toegevoegd is. Dit zout wordt gebruikt voor de bereiding van brood.

Betekenis

Een mens heeft, om gezond te blijven, iedere dag een bepaalde hoeveelheid jodium nodig. In onze voedingsmiddelen bevindt zich te weinig jodium en dat zou kunnen leiden tot gebreksziekten zoals struma. Daarom heeft de overheid besloten, vanuit het perspectief van volksgezondheid, bakkers op te dragen jodiumhoudend zout te gebruiken voor de bereiding van brood.

Het bekende "jozo" zout, dat staat voor JOdium houdend ZOut, bevat een klein beetje jodium. Nezo zout is zout zonder jodium.

Vanwege het gezondheidsaspect moeten thuisbakkers goed nadenken of zij ook jodiumhoudend zout moeten gebruiken bij de bereiding van brood, zeker als je iedere dag het brood maakt voor je gezin.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over gejodeerd zout.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >jodiumhoudend zout

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik