jodiumhoudend

jodiumhoudend zout

Jodiumhoudend zout is keukenzout waaraan een klein beetje jodium is toegevoegd is. Dit zout wordt gebruikt voor de bereiding van brood.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een mens heeft, om gezond te blijven, iedere dag een bepaalde hoeveelheid jodium nodig. In onze voedingsmiddelen (die we in de Lage Landen gebruiken) bevindt zich te weinig jodium en dat zou kunnen leiden tot gebreksziekten zoals struma. Daarom heeft de overheid besloten, vanuit het perspectief van volksgezondheid, bakkers op te dragen jodiumhoudend zout te gebruiken voor de bereiding van brood.

Het bekende "jozo" zout, dat staat voor JOdium houdend ZOut, bevat een klein beetje jodium. Nezo zout is zout zonder jodium.

Vanwege het gezondheidsaspect moeten thuisbakkers goed nadenken of zij ook jodiumhoudend zout moeten gebruiken bij de bereiding van brood, zeker als je iedere dag het brood maakt voor je gezin.

Realiseer dat gejodeerd zout in de supermarkt, zoals bijvoorbeeld Jozo zout, wel jodium bevat, maar nog lang niet genoegd voor de bereiding van brood. Bakkerszout, dat beroepsbakkers gebruiken, bevat haast drie keer meer jodium dan normaal gejodeerd zout van de supermarkt. Daarom raden adviseren we met klem, indien je regelmatig brood bakt, gebruik te maken van het speciale bakkerszout dat dus meer jodium bevat. Meer informatie in het artikel bakkerszout of gejodeerd zout?

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over gejodeerd zout.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen