kaar

kaar

Een kaar is een onderdeel van een korenmolen en is een trechtervormig reservoir waar de graankorrels in gegoten worden die gemalen moeten worden.

Duits: aufschütttrichter, trimmel
Frans: n.b.*
Engels: grain hopper

Wanneer een molenaar graan gaat malen giet hij een zak graan, meestal 25 kilogram, leeg in een trechtervormige voorraadbak, de kaar genaamd. Vanuit de kaar stromen de graankorrels naar de schuddebak en die strooit op een regelmatig tempo de graankorrels in het kropgat, een gat in de bovenste molensteen. Daarna worden de graankorrels gemalen en ontstaat er volkorenmeel. De kaar bevindt zich vlak boven de molenstenen van een korenmolen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen