kaar

Kaar

Een kaar is een onderdeel van een korenmolen en is een trechtervormig reservoir waar de graankorrels in gegoten worden die gemalen moeten worden.

Duits: aufschütttrichter, trimmel
Frans: n.b.*
Engels: grain hopper

Betekenis

Wanneer een molenaar graan gaat malen giet hij een zak graan, meestal 25 kilogram, leeg in een trechtervormige voorraadbak, de kaar genaamd. Vanuit de kaar stromen de graankorrels naar de schuddebak en die strooit op een regelmatig tempo de graankorrels in het kropgat, een gat in de bovenste molensteen. Daarna worden de graankorrels gemalen en ontstaat er volkorenmeel. De kaar bevindt zich vlak boven de molenstenen van een korenmolen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >kaar

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik