kaf

Kaf

Kaf is een beschermlaagje dat zich om een graankorrel bevindt.

Duits: spelze
Frans: n.b.*
Engels: husk, hull

Betekenis

Een graankorrel zoals tarwe of rogge bevindt zich in een aar. In de aar zitten vele zaden. De zaden zijn omhult door een kafje. Dit kafje is een onverteerbaar en moet daarom gescheiden worden van de graankorrel voordat het graan gemalen wordt. Vandaar ook de uitdrukking "het kaf van het koren scheiden". Bij sommige graansoorten zoals gerst en rijst zit dit kafje vastgegroeid aan de graankorrel en moet met een pelmolen gescheiden worden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >kaf

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik