.Wat is kaliumwaterstofcarbonaat? (verklaring uit het bakkersglossarium)

Kaliumwaterstofcarbonaat

zak kaliumwaterstofcarbonaat (in het Engels: potassium bicarbonate)
zak kaliumwaterstofcarbonaat (in het Engels: potassium bicarbonate)

Kaliumwaterstofcarbonaat is een (synthetisch) rijsmiddel.

Formule: KHCO3
Synoniem: kaliumbicarbonaat
E-nummer: E501(ii)
Gerelateerd: rijsmiddel

Betekenis

Kaliumwaterstofcarbonaat is een synthetisch rijsmiddel. Het is een wit poeder of witte fijne kristallen die zeer goed oplossen in water. Bij verhitting valt de stof uiteen in kaliumcarbonaat, water een kooldioxide. Dit laatste zorgt dat het deeg kan rijzen. Het kaliumcarbonaat dat bij de ontleding ontstaat kan verder ontleed worden door het toevoegen van een zuur, waarbij ook dan weer kooldioxide vrijkomt en ook dat weer een rijzende werking geeft.

Dit rijsmiddel vereist altijd een gebruik van een zuur ingrediënt om de rijzende werking volledig af te geven. Wanneer geen (of te weinig) zuur ingrediënt gebruikt wordt zal het deeg wel enigszins rijzen maar blijft kaliumcarbonaat als residu achter en omdat dit een base is zal dit een vieze zeepachtige smaak aan de deegwaar geven.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen