kapzolder

kapzolder

De kapzolder is de bovenste verdieping in een korenmolen direct onder de kap.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: luizolder, steenzolder, maalzolder, graanzolder, korenmolen (NL)

De kapzolder, ook wel smeerzolder genoemd (omdat de lager van de molenas regelmatig gesmeerd moet worden), is de bovenste verdieping in een korenmolen en bevindt zich direct onder de kap. In de kapzolder komt de as van de wieken (molenas of bovenas) naar binnen en is via houten tandwielen (bovenwiel en bonkelaar) verbonden aan de koningsspil. Deze tandwielen, die (vrijwel) haaks op elkaar staan zorgen dat de horizontale rotatie van de molenwieken omgezet wordt in een verticale rotatie (van de koningsspil). Deze tandwielen, samen met de tandwielen op de luizolder, zorgen ook voor een verhoging (versnelling) van de rotatiesnelheid. De rotatiesnelheid van de wieken is namelijk niet voldoende om de molensteen met voldoende snelheid te laten draaien.

In de kapzolder bevindt zich ook de "vang", dit is een constructie die het bovenwiel kan omsluiten en dient als rem om de molenwieken stil te zetten (en te houden wanneer de molen buiten gebruik is).

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


aanpassing/controle: 20220721

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen