karnemelk

karnemelk

Karnemelk is de zure melk die overblijft na de (traditionele) bereiding van boter.

Duits: buttermilch
Frans: n.b.*
Engels: buttermilk

Gerelateerd: melk, boter, baksoda (NL)

Karnemelk is de zure melk die overblijft na de (traditionele) bereiding van boter.

Karnemelk wordt gebruikt in het (Ierse) sodabrood omdat de melk het zure component is dat noodzakelijk is om de baksoda haar rijzende eigenschap te geven. Sodabrood wordt namelijk niet met gist maar met baksoda gemaakt, een synthetisch rijsmiddel.

Omdat dit brood met een synthetisch rijsmiddel wordt gemaakt mist het ook de verfijnde smaken die een gistbrood heeft.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen