karnemelk

Karnemelk

Karnemelk is de zure melk die overblijft na de (traditionele) bereiding van boter.

Duits: buttermilch
Frans: n.b.*
Engels: buttermilk

Gerelateerd: melk, boter, baksoda

Betekenis

Karnemelk is de zure melk die overblijft na de (traditionele) bereiding van boter.

Karnemelk wordt gebruikt in het (Ierse) sodabrood omdat de melk het zure component is dat noodzakelijk is om de baksoda haar rijzende eigenschap te geven. Sodabrood wordt namelijk niet met gist maar met baksoda gemaakt, een synthetisch rijsmiddel.

Omdat dit brood met een synthetisch rijsmiddel wordt gemaakt mist het ook de verfijnde smaken die een gistbrood heeft.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >karnemelk

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik