kiem

Kiem

De kiem is een onderdeel van een graankorrel en bevat het nieuwe plantje in een embryonaal stadium, dat bij ontkieming van het zaad uit kan groeien tot een volwassen plant, en bevat tevens kiemolie, mineralen en vitaminen.

Duits: kiemling
Frans: germe
Engels: germ

Gerelateerd: volkorenmeel, volkoren

Betekenis

De kiem is een onderdeel van de tarwekorrel (of ander graan). Het bevat het nieuwe tarweplantje in een embryonaal stadium. De kiem bevat waardevolle olie, dat kiemolie wordt genoemd en daarnaast vitaminen en mineralen. Bij "fabrieksmeel", meel uit de meelfabriek, wordt meestal de kiem uit het (volkoren)meel gezeefd om ranzigheid bij langdurige bewaring te voorkomen. Dat is dan ook één van de verschillen tussen meel van de meelfabriek en van de traditionele molenaar.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >kiem

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik