kiemolie

Kiemolie

Kiemolie is de olie die zich bevindt in de kiem van en tarwekorrel.

Betekenis

Het zaad van graan bevat een kiem, dat is het nieuwe plantje in een embryonaal stadium. In de kiem bevindt zich waardevolle kiemolie. Bij molenaars die tarwe malen komt alles, dat is logisch, waaruit de graankorrel bestaat, zoals de kiem, de zemel en het meellichaam, in het meel. Dat meel wordt dan volkorenmeel genoemd.

Na een paar maanden raakt de kiemolie ranzig en is dan niet meer te consumeren. In de meelfabriek verwijderd men de kiem uit het volkorenmeel. De oorspronkelijke aanleiding was om het product langer houdbaar te maken, maar doordat de kiem met zijn olie buiten de bakkerijsector wordt verkocht is het ook een inkomstenbron geworden waar men niet graag afscheid van neemt. En dat is één van de redenen dat in volkorenmeel dat je in de supermarkt aantreft, maar ook waar de volkorenbroden van gebakken worden in de Lage Landen, deze kiem en kiemolie mist. En in de kiem zitten waardevolle stoffen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >kiemolie

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik