kiemolie

kiemolie

Kiemolie is de olie die zich bevindt in de kiem van en tarwekorrel.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Het zaad van graan bevat een kiem, dat is het nieuwe plantje in een embryonaal stadium. In de kiem bevindt zich waardevolle kiemolie. Bij molenaars die tarwe malen komt alles, dat is logisch, waaruit de graankorrel bestaat, zoals de kiem, de zemel en het meellichaam, in het meel. Dat meel wordt dan volkorenmeel genoemd.

Na een paar maanden raakt de kiemolie ranzig en is dan niet meer te consumeren. In de meelfabriek verwijderd men de kiem uit het volkorenmeel. De oorspronkelijke aanleiding was om het product langer houdbaar te maken, maar doordat de kiem met zijn olie buiten de bakkerijsector wordt verkocht is het ook een inkomstenbron geworden waar men niet graag afscheid van neemt. En dat is één van de redenen dat in volkorenmeel dat je in de supermarkt aantreft, maar ook waar de volkorenbroden van gebakken worden in de Lage Landen, deze kiem en kiemolie mist. En in de kiem zitten waardevolle stoffen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen