kneedmachine

kneedmachine

Een kneedmachine is een apparaat dat deeg kan kneden.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: kneden, deeg (NL)

Een kneedmachine is een apparaat waarmee deeg gekneed kan worden. Een deegmachine bestaat meestal uit een kom waarin het deeg ligt en een metalen haak die kneedachtige bewegingen maakt.

Bij beroepsbakkers is de spiraalkneder favoriet, daarbij draait een grote spiraal, die uit het midden van de kom geplaatst is, langzaam rond in het deeg en draait tegelijkertijd de deegkom langzaam rond.

Veel thuisbakkers maken gebruik van een planetaire mixer daarbij staat de kom vast en maakt een metalen haak draaiende bewegingen om zijn as én verplaatst die as zich in een cirkelbeweging in de kom waardoor alle delen van het deeg in de kom gekneed kunnen worden.

Een keukenmachine, is primair bedoeld voor het snijden, hakken, raspen, mixen en kloppen maar kan ook gebruikt worden voor het kneden van een deeg. Afhankelijk van het model draait een kneedhaak met een planetaire beweging door het deeg of draaien metalen messen door het deeg.

Hoewel een keukenmixer wel over deeghaken beschikt en je ook een (nat) deeg er mee kan kneden, merk je dat de machine het er erg moeilijk mee heeft en heel snel heet wordt. Een keertje proberen of je broodbakken leuk vindt en dan een mixer gebruiken is logisch maar gebruik hem niet te veel want dan zal hij snel het loodje leggen.

De Ankarsrum Assistent keukenmachine is een opvallende verschijning. Hierbij draait de kom, dus ook het deeg, rond maar staat de kneedhaak (of deegroller) stil.

Hoewel een planetaire mixer en een keukenmachine, door de bank genomen, goed in staat zijn om een deeg te kneden, merk je dat ze het er toch erg veel moeite mee hebben. Het deeg wordt in de kom van de ene naar de andere kant gegooid en daardoor staan die machines flink te "stampen" en het is heel gebruikelijk dat ze over het aanrecht gaan "lopen". Je moet dan ook altijd bij de machine blijven tijdens het kneden.

Bekijk YouTube filmpjes en het zal je opvallen dat de meeste eigenaren lovende woorden hebben voor hun nieuwe machine maar tegelijkertijd, heel vreemd, met één hand de machine steeds vast blijven houden. Dat is ook onze eigen ervaring. Wanneer je iedere dag er deeg mee kneedt merk je dat hij daar niet voor gebouwd is en je er eerder afscheid van moet nemen dan je lief is. Sommige machines, zoals de Kitchen Aid, vermelden zelfs in hun handleiding dat je maar een paar minuten een deeg mag kneden en daarna moet je een tijd de machine laten afkoelen. Doe je dat niet dan vervalt de garantie.

Veel thuisbakkers die regelmatig brood willen bakken hebben moeite om een keuze te maken voor een kneedmachine. Dat is logisch, ze zijn zeer duur en presteren eigenlijk niet voldoende (je wil de ingrediënten er in kunnen gooien en weg kunnen lopen) of zijn niet duurzaam genoeg. Hoewel een kleine spiraalkneder ook beschikbaar is voor thuisbakkers zullen niet veel thuisbakkers hier voor kiezen. Aan een spiraalkneder hangt een groot prijskaartje, zijn daarnaast ook nog eens héél zwaar (25 kg of zwaarder) en héél groot. Maar o, wat kneden ze een deeg goed en gemakkelijk en staan dit soort machines als een huis, ook dat is onze eigen ervaring.

We adviseren thuisbakkers vooral na te denken om een broodbakmachine te overwegen, maar dan alleen om het deeg te kneden. Die machines hebben vrijwel allemaal een "deeg" stand waarbij alleen een deeg gekneed wordt en meer niet. Die machines zijn goedkoop, ze staan als een huis (lopen niet op het aanrecht), ze kneden het deeg goed en tijdens het kneden heb je er haast geen omkijken naar. Even na drie minuten controleren of er in de hoekjes nog meel zit en daarna kan je gewoon weer weglopen. Het deeg kan je ook in de machine laten zitten voor het rijzen. En ook het doorslaan is met de BBM mogelijk door hem circa dertig seconde te laten kneden. Als je er een wil kopen denk dan eens aan een tweedehands, dan zijn ze voor een prikkie te koop. Als je een nieuwe koopt overweeg dan sterk om een machine te kopen die je zelf kan programmeren. Dan kan je bijvoorbeeld de kneedtijd zelf instellen, dat is erg prettig.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over kneedmachine.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen