knipbrood

knipbrood

Een knipbrood is een busbrood waarbij het deeg tijdens de narijs in de lengterichting is ingeknipt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een knipbrood is een busbrood dat aan het einde van de narijs aan de bovenzijde is ingeknipt. Door dit inknippen ontstaat de bekende boterham vorm met aan de bovenzijde twee bolle vormen.

Het inknippen van het deeg kan met een puntige schaar gebeuren maar een beroepsbakker gebruikt hiervoor een patentschaar. Het inknippen moet tegen het eind van de narijs plaatsvinden, gebeurt het te vroeg dan vervaagt het inknip patroon.

Vermoedelijk is het inknippen van brood niet ontstaan ter decoratie maar uit praktische overwegingen. Een bakker gebruikt vaak een etageoven. daarvan is de beschikbare hoogte voor de broden (per etage) beperkt (tussen de 14 en 20 cm hoogte). Wanneer een busbrood te hoog zou rijzen zou dit te dicht bij de bovenkant van de oven kunnen komen dat onwenselijk is. Door het deeg in te knippen verlaag je de hoogte en zakt het deeg wat naar de zijkant uit.

Door het inknippen ontstaat niet alleen een mooi decoratief patroon maar ook meer korst, en juist in deze korst zitten de meeste geur- en smaakstoffen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen