knipbrood
knipbrood

Knipbrood

Een knipbrood is een busbrood waarbij het deeg tijdens de narijs in de lengterichting is ingeknipt.

Betekenis

Een knipbrood is een busbrood dat aan het einde van de narijs aan de bovenzijde is ingeknipt. Door dit inknippen ontstaat de bekende boterham vorm met aan de bovenzijde twee bolle vormen.

Het inknippen van het deeg kan met een puntige schaar gebeuren maar een beroepsbakker gebruikt hiervoor een patentschaar. Het inknippen moet tegen het eind van de narijs plaatsvinden, gebeurd het te vroeg dan vervaagt het inknip patroon.

Vermoedelijk is het inknippen van brood niet ontstaan ter decoratie maar uit praktische overwegingen. Een bakker gebruikt vaak een etageoven. daarvan is de beschikbare hoogte voor de broden (per etage) beperkt (tussen de 14 en 20 cm hoogte). Wanneer een busbrood te hoog zou rijzen zou dit te dicht bij de bovenkant van de oven kunnen komen dat onwenselijk is. Door het deeg in te knippen verlaag je de hoogte en zakt het deeg wat naar de zijkant uit.

Door het inknippen ontstaat niet alleen een mooi decoratief patroon maar ook meer korst, en juist in deze korst zitten de meeste geur- en smaakstoffen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >knipbrood

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik