koken

koken

Koken is een garingsproces waarbij de temperatuur, doordat het te garen product zich in het water bevindt, niet hoger wordt dan 100° Celsius.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: bakken (NL)

Koken is een garingsproces waarbij het te garen voedsel zich in water bevindt en daarom, althans bij een normale luchtdruk (en dus ook op zeeniveau), een maximale temperatuur kan bereiken van 100° Celsius.

Water is in dit garingsproces een temperatuurbeperker, het houdt de temperatuur op maximaal 100° Celsius en zorgt tevens dat het voedsel geen vocht verliest (dat wenselijk is bij waterhoudende etenswaren zoals bij aardappels en groenten).

Wanneer de luchtdruk flink lager is, zoals dat van toepassing is in de bergen (hoe hoger, hoe lager de luchtdruk), zal de maximale temperatuur (het kookpunt) van water dalen. Het water kookt dan bij een lagere temperatuur (op de top van de Mount Everest kookt water bij circa 72° C). Vandaar dat in de bergen weliswaar het water sneller kookt, maar door die lage temperatuur wordt de garingstijd langer.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen