..Wat is kooldioxide? (verklaring uit het bakkersglossarium)
kooldioxide

Kooldioxide

Kooldioxide is gas dat gemaakt wordt door een rijsmiddel zoals gist, zuurdesem of baksoda waardoor kleine belletjes in een deeg ontstaan en daardoor rijst.

Duits: kohlendioxid, kohlenstoffdioxid
Frans: dioxyde de carbone
Engels: carbon dioxide

Formule: CO2
Synoniem: koolzuurgas, koolzuur
Gerelateerd: rijzen, gist

Betekenis

Kooldioxide is een geurloos en kleurloos en onschadelijk gas (we ademen het ook uit) dat geproduceerd wordt door een rijsmiddel, zoals bakpoeder, baksoda, gist of zuurdesem tijdens het rijzen van deeg. Dit gas wordt door het deeg "ingevangen" en daardoor ontstaan belletjes in het deeg. Deze kooldioxidebelletjes drukken het deeg uiteen waardoor het meer volume krijgt; het deeg "rijst".

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen