..Wat is koolhydraat? (verklaring uit het bakkersglossarium)
koolhydraat

Koolhydraat

Een koolhydraat is een molecuul, een stof, die levende organismen voorziet van energie.

Gerelateerd: suikers

Betekenis

Een koolhydraat is de primaire energiebron van vrijwel alle levende organismen. Een koolhydraat is een molecuul dat gevormd met drie type atomen: koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O) waarbij de verhouding van het aantal waterstof tot zuurstof atomen, altijd een verhouding is van 2 op 1. Zo heeft, als voorbeeld, tafelsuiker (sacharose) de samenstelling C12H22O11, of glucose C6H12O6.

Zetmeel, het voornaamste bestanddeel in meel en bloem, is ook een koolhydraat. Dat is logisch, want zetmeel is feitelijk een keten aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen. Je kan zetmeel dus zien als een vorm van suiker, alleen smaakt het niet zoet maar bevat wel veel energie.

Zo wordt het beschadigd zetmeel in een deeg door enzymen omgezet in suikers en dat is de brandstof voor gist. Die produceert op haar beurt kooldioxidegas en dat vormt belletjes in het deeg waardoor het zal rijzen.

  1. De letters C, H en O komen van de Latijnse namen Carbonium (koolstof), Hydrogenium (waterstof) en Oxygenium (zuurstof).

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >koolhydraat

laatste toevoegingen

Cookies
Wij plaatsten alleen strikt functionele cookies. De advertenties die getoond worden zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen, alleen maar te informeren.

ik heb het gelezen