koolhydraat

koolhydraat

Een koolhydraat is een molecuul, een stof, die levende organismen voorziet van energie.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: suikers (NL)

Een koolhydraat is de primaire energiebron van vrijwel alle levende organismen. Een koolhydraat is een molecuul dat gevormd met drie type atomen: koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O) waarbij de verhouding van het aantal waterstof tot zuurstof atomen, altijd een verhouding is van 2 op 1. Zo heeft, als voorbeeld, tafelsuiker (sacharose) de samenstelling C12H22O11, of glucose C6H12O6.

Zetmeel, het voornaamste bestanddeel in meel en bloem, is ook een koolhydraat. Dat is logisch, want zetmeel is feitelijk een keten aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen. Je kan zetmeel dus zien als een vorm van suiker, alleen smaakt het niet zoet maar bevat wel veel energie.

Zo wordt het beschadigd zetmeel in een deeg door enzymen omgezet in suikers en dat is de brandstof voor gist. Die produceert op haar beurt kooldioxidegas en dat vormt belletjes in het deeg waardoor het zal rijzen.

  1. De letters C, H en O komen van de Latijnse namen Carbonium (koolstof), Hydrogenium (waterstof) en Oxygenium (zuurstof).

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen