korenmolen

korenmolen

Een korenmolen is een gebouw waarin graan tot meel wordt gemalen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: bloemmolen, meelmolen, korenmolen, grondzeiler, stellingmolen, beltmolen, standerdmolen, wipmolen (NL)

Een korenmolen is een gebouw waar met molenstenen, aangedreven door wind- of waterkracht, graan zoals tarwe, rogge en spelt, tot meel gemalen wordt. Een korenmolen wordt ook wel graanmolen, meelmolen of bloemmolen genoemd of met de algemene term vlakmaalderij.

De molenstenen die het graan malen bestaan uit de zogenaamde loper die op een onderliggende stil liggende molensteen, de ligger draait. In de loper zit een klein gat, het kropgat, waardoor het graan valt en in de groeven van de molenstenen wordt gemalen. Het maalsel, dat we volkorenmeel noemen, valt aan de buitenkant van de steen eruit in de maalstoel. Dat is een afgesloten ruimte (meestal van hout) die net iets ruimer is dan de molenstenen. Een "jagertje" (denk aan een soort klein bezempje) veegt het gemalen meel in de maalstoel naar de uitstroomopening waardoor het meel de maalstoel kan verlaten. Overigens kan de molensteen ook met een verbrandingsmotor of elektromotor aangedreven worden, bijvoorbeeld bij gebrek aan voldoende wind- of waterkracht.

Het meeste graan wordt tegenwoordig op industriële schaal gemalen in een hoogmaalderij die ook meelfabriek wordt genoemd. Daarbij worden geen molenstenen gebruikt maar walsen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen