kristallijne stof
Een kristallijne stof is een stof die bestaat uit kristallen.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Een heel aantal vaste stoffen wordt gemaakt door een bepaalde vloeistof te laten verdampen (of een hete vloeistof te laten afkoelen) waarbij de opgeloste zouten achterblijven in de vorm van kristallen. De stof die achterblijft bepaalt de zeer karakteristieke vorm van het kristal. Door alleen al de vorm van een kristal te bekijken is met redelijke zekerheid te bepalen om welke stof het gaat. Wanneer een stof geen kristallen vormt wordt zo'n stof amorf genoemd, een stof zonder vaste (kristal)structuur.
Voorbeelden van kristallijne stoffen zijn keukenzout, suiker, citroenzuur, ascorbinezuur, wijnsteen en soda.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie