kuip

Kuip

De kuip is een kom waarin, bij een professionele kneder, het deeg wordt gekneed en ook de eerste rijs krijgt, de zogenaamde de kuiprijs.

Betekenis

Een beroepsbakker gebruikt over het algemeen een spiraalkneder voor het kneden van het deeg. Deze spiraalkneder bestaat uit een kuip (grote kom) waarin een draaiende spiraalarm (lijkt een beetje op een kneedhaak van een thuismixer) ronddraait en de ingrediënten tot een deeg mengt en kneed.

Niet alleen de spiraalarm draait, ook de kuip draait, langzaam, rond waardoor het gehele deeg in de kuip gekneed wordt. Na het kneden laat de bakker het deeg in de kuip zitten voor een eerste rijs. Dat wordt dan toepasselijk de kuiprijs genoemd.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >kuip

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik