kuip

kuip

De kuip is een kom waarin, bij een professionele kneder, het deeg wordt gekneed en ook de eerste rijs krijgt, de zogenaamde de kuiprijs.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een beroepsbakker gebruikt over het algemeen een spiraalkneder voor het kneden van het deeg. Deze spiraalkneder bestaat uit een kuip (grote kom) waarin een draaiende spiraalarm (lijkt een beetje op een kneedhaak van een thuismixer) ronddraait en de ingrediënten tot een deeg mengt en kneedt.

Niet alleen de spiraalarm draait, ook de kuip draait, langzaam, rond waardoor het gehele deeg in de kuip gekneed wordt. Na het kneden laat de bakker het deeg in de kuip zitten voor een eerste rijs. Dat wordt dan toepasselijk de kuiprijs genoemd.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen