l-cystëine

L-cystëine

L-cystëine is een stof die door beroepsbakkers gebruikt kan worden als additief om de kneedtijd te verkorten en is vaak onderdeel van een broodverbeteraar.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Formule: HSCH2CH(NH2)CO2H
Gerelateerd: broodverbeteraar (NL)

L-cystëine is een aminozuur dat gebruikt wordt om de uitrekbaarheid van gluten te vergroten. Het wordt vooral toegepast bij gebruik van bloem of meel met een hoog gehalte eiwitten (van harde tarwe). Bij gebruik van L-cystëine kan tevens de kneedtijd verkort worden.

L-cystëine tref je vaak aan als één van de ingrediënten van een broodverbeteraar. Deze stof is in opspraak geraakt toen ontdekt is dat menselijke haren (in China) gebruikt worden bij de productie van L-cystëine terwijl dit in de EU dit verboden is.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen