l-cystëine

L-cystëine

L-cystëine is een stof die door beroepsbakkers gebruikt kan worden als additief om de kneedtijd te verkorten en is vaak onderdeel van een broodverbeteraar.

Formule: HSCH2CH(NH2)CO2H
E-nummer: E920
Gerelateerd: broodverbeteraar

Betekenis

L-cystëine is een aminozuur dat gebruikt wordt om de uitrekbaarheid van gluten te vergroten. Het wordt vooral toegepast bij gebruik van bloem of meel met een hoog gehalte eiwitten (van harde tarwe). Bij gebruik van L-cystëine kan tevens de kneedtijd verkort worden.

L-cystëine tref je vaak aan als één van de ingrediënten van een broodverbeteraar. Deze stof is in opspraak geraakt toen ontdekt is dat menselijke haren (in China) gebruikt worden bij de productie van L-cystëine terwijl dit in de EU dit verboden is.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >L-cystëine

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik