lecithine
lecithine

Lecithine

Lecithine is een stof die veel gebruikt wordt in broodverbeteraars en het brood malser en langer houdbaar maakt.

Duits: lecithine
Frans: lécithine
Engels: lecithin

E-nummer: E322
Gerelateerd: broodverbeteraar, emulgator

Betekenis

Lecithine is vettige stof met een emulgerende eigenschap. Een emulgator is in staat water en vet/olie te binden. Daarnaast zorgt lecithine dat de kruim van het brood fijner en malser en langer houdbaar wordt. Daarom is lecithine vaak een onderdeel van een broodverbeteraar.

Traditioneel werd lecithine gewonnen uit soja maar tegenwoordig wordt het vaak uit zonnebloemzaden gewonnen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >lecithine

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik