Legeren

gedeeltelijk gelegerd graan
gedeeltelijk gelegerd graan

Legeren is het platwaaien van graan.

Duits: lagern
Frans: verse
Engels: lodging

Betekenis

Door wind, maar vaak in combinatie met regen, zullen de stengels van graan omknappen en ligt dan grotendeels plat op de grond. Dit wordt het legeren genoemd en zorgt voor opbrengstverliezen. Legeren komt vooral voor bij een combinatie van een reeds volwassen plant in combinatie met regen en sterke wind. Ook een te grote stikstofbemesting kan van invloed zijn, waardoor de stengels langer geworden zijn en mechanisch minder belast kunnen worden. Sommige graanrassen hebben meer last van legering dan andere.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >legeren

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik