Light zout

light-zout
light-zout

Light zout is een keukenzoutvorm dat minder natrium bevat en daardoor door sommige patiënten met een verhoogde bloeddruk gebruikt wordt.

Synoniem: natriumarm zout, lo-salt
Gerelateerd: zout, broodzout, bakkerszout, jodiumhoudend zout

Betekenis

Zout (keukenzout) is pure natriumchloride. Het is het natrium in deze stof die bloeddrukverhogend werkt. Bij light zout is een flink deel van dit natriumchloride vervangen door kaliumchloride dat geen invloed heeft op de bloeddruk, maar minder lekker zout smaakt. Daarom is in light zout maar een deel vervangen (meestal tot maximaal 70%). Dit zout kan gebruikt worden voor bereiding van deegwaar al zijn er bij het gebruik van natriumarm zout bij broodbereiding subtiele verschillen ten opzichte van het gebruik van gangbaar keukenzout.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over het gebruik van natrium arm zout bij broodbereiding (een bezoekersvraag).

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >light zout

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik