light zout

Light zout is een keukenzoutvorm dat minder natrium bevat en daardoor door sommige patiënten met een verhoogde bloeddruk gebruikt wordt.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Synoniem: natriumarm zout, lo-salt (NL)
Gerelateerd: zout, broodzout, bakkerszout, jodiumhoudend zout (NL)
Zout (keukenzout) is pure natriumchloride. Het is het natrium in deze stof die bloeddrukverhogend werkt. Bij light zout is een flink deel van dit natriumchloride vervangen door kaliumchloride dat geen invloed heeft op de bloeddruk, maar minder lekker zout smaakt. Daarom is in light zout maar een deel vervangen (meestal tot maximaal 70%). Dit zout kan gebruikt worden voor bereiding van deegwaar al zijn er bij het gebruik van natriumarm zout bij broodbereiding subtiele verschillen ten opzichte van het gebruik van gangbaar keukenzout.
Meer informatie
Meer informatie is te lezen in het artikel over het gebruik van natrium arm zout bij broodbereiding (een bezoekersvraag).
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie