lijnzaadolie

lijnzaadolie

Lijnzaadolie wordt door bakkers gebruikt bij het inbakken van bakvormen.

Duits: leinöl
Frans: huile de lin
Engels: flaxseed oil, flax oil, lineseed oil

Gerelateerd: lijnzaad, gebroken lijnzaad, inbranden (NL)

Lijnzaadolie wordt gewonnen uit lijnzaad. Het wordt gebruikt voor olieverf maar ook voor olie in salades.

Lijnzaadolie heeft een erg laag rookpunt van 107 graden Celsius en daarom is het onverstandig om lijnzaadolie te gebruiken voor het gerechten die verhit worden.

Lijnzaadolie wordt, juist vanwege haar lage rookpunt, gebruikt voor het inbranden van koekenpannen en bakvormen. Tijdens het inbranden zal door de sterke verhitting de olie polymeriseren waardoor een harde (zwarte) beschermlaag gevormd wordt. Tijdens dit inbranden ontstaat er veel rook en stank en goed ventileren is noodzakelijk.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen