maalstoel

maalstoelen, links gesloten, rechts gedeeltelijk geopend
maalstoelen, links gesloten, rechts gedeeltelijk geopend

Een maalstoel is een constructie waarin zich de molenstenen bevinden en waar het gemalen graan als meel opgevangen wordt en getransporteerd wordt naar de uitstroomopening.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een maalstoel is een onderdeel van een vlakmaalderij, de traditionele korenmolen. Het is een constructie, meestal uitgevoerd in hout, waarin zich de ligger, loper, kropgat en jagertje bevinden. De ligger is de stilliggende (onderste) molensteen, de loper is de draaiende (bovenste) molensteen. Deze twee molenstenen worden samen een koppel genoemd. In de loper bevindt zich in het midden een gat dat het kropgat wordt genoemd. Het graan dat de molenaar in de kaar (een trechtervormige voorraadbak) heeft gedaan zal via de schuddebak in een rustig tempo in het kropgat vallen.

Vanuit dit kropgat zullen de graankorrels via de groeven in de molenstenen langzaam fijngemalen worden waarbij zij zich langzaam naar de buitenzijde van de molensteen begeven. Tussen de buitenkant van de molenstenen en de maalstoel (een soort kuip) bevindt zich een smalle ruimte waarin (geheel rondom de ligger) het meel is gevallen dat net is gemalen. Een jagertje zal dit meel, dat is dus volkorenmeel, naar de uitstroomopening van de maalstoel vegen.

Na gebruik moet de maalstoel, waar altijd wel wat meel achterblijft, schoongemaakt worden, vandaar dat de maalstoel eenvoudig opengemaakt kan worden voor onderhoudswerkzaamheden.

De maalstenen slijten en moeten daarom regelmatig gescherpt worden, dat men billen noemt. Voordat de molenstenen gebild kunnen worden moet de loper uit de maalstoel, met een zware takel getild worden. Dat is een zwaar karwei, een molensteen weegt al snel 1000 kg.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen