maltase

Maltase

Maltase is een enzym dat maltose kan omzetten in glucose (een vorm van suiker).

Duits: n.b.*
Frans: maltase
Engels: maltase

Gerelateerd: amylase, beschadigd zetmeel, gist

Betekenis

Maltase is een enzym dat in veel organismes voorkomt, zoals de mens maar ook in gist. Dit enzym is in staat om maltose (een disacharide suikervorm - twee gebonden glucose moleculen) om te zetten in glucose (een enkelvoudig suiker - een monosacharide).

Dit maltase enzym vervult een belangrijke taak bij onder andere broodbereiding. Daarbij wordt gist gebruikt om het deeg te laten rijzen. De gist gebruikt glucose en zet dit om in ethanol en kooldioxide. In meel zit echter geen glucose maar wel zetmeel (dat ook een vorm van suiker is). Het enzym amylase zet beschadigd zetmeel eerst om in maltose, een suikervorm dat bestaat uit twee gekoppelde glucose moleculen. Daarna zet het enzym maltase maltose om in glucose (dit is overigens een iets vereenvoudigde weergave van de omzettingsproces). Via deze twee enzymen, amylase en maltase, verkrijgt het gist haar voedsel dat dus afkomstig uit het zetmeel van meel of bloem. Overigens kan alleen beschadigd zetmeel omgezet worden in suikers, vandaar dat deeg gemaakt van meel dat weinig beschadigd zetmeel bevat vroegtijdig stopt met rijzen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >maltase

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik