margarine

margarine

Margarine, vroeger ook wel kunstboter genoemd, is een mengsel van plantaardige olie en water.

Duits: margarine
Frans: margarine
Engels: margarine

Margarine is een vet dat als boter wordt gebruikt maar met wezenlijke smaakverschillen. Deze twee vetsoorten verschillen van elkaar. Boter wordt gemaakt van dierlijke vetten, margarine wordt gemaakt van plantaardige olie waaraan water is gebonden door een emulgator.

Margarine kan toegevoegd worden aan deegwaar om de smaak te verbeteren en langer houdbaar te maken. Boter en margarine maken deeg meer uitrekbaar. Voeg bij voorkeur de margarine pas toe aan het deeg wanneer de gluten vrijwel ontwikkeld zijn, doe je dit bij het begin dat zullen de gluten zich minder goed ontwikkelen. Hou als richtlijn aan dat rond 70% van de kneedtijd de margarine toegevoegd wordt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen