
matse
Matse is een plat ongerezen deegwaar.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Matse is een type deegwaar dat in een bepaalde periode in Israël worden geconsumeerd. Matse heeft een dikte van een pannenkoek maar is zeer bros en heeft een neutrale smaak. Het maken van matse komt voort uit het geloof waarbij tijdens de Pesach, zo staat dat in de Thora, niet toegestaan is om een vorm van gist in huis te hebben of deegwaar te kopen waarin deze verwerkt is. Zelfs gistbrood en ander deegwaar dat met gist gemaakt mag niet tijdens de Pesach in het huis aanwezig zijn. Zonder rijsmiddel kunnen geen luchtige broden gemaakt worden dus heeft men dit platte krokante deegwaar bedacht.
In Nederland maakt de firma Hollandia Matzes sinds 1933 matses.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie