matse

Matse

Matse is een plat ongerezen deegwaar.

Betekenis

Matse is een type deegwaar dat in een bepaalde periode in Israël worden geconsumeerd. Matse heeft een dikte van een pannenkoek maar is zeer bros en heeft een neutrale smaak. Het maken van matse komt voort uit het geloof waarbij tijdens de Pesach, zo staat dat in de Thora, niet toegestaan is om een vorm van gist in huis te hebben of deegwaar te kopen waarin dit verwerkt is. Zelfs gistbrood en ander deegwaar dat met gist gemaakt mag niet tijdens de Pesach in het huis aanwezig zijn. Zonder rijsmiddel kunnen geen luchtige broden gemaakt worden dus heeft men dit platte krokante deegwaar bedacht.

In Nederlands maakt de firma Hollandia Matzes sinds 1933 matses.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >matse

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik