meelfabriek

meelfabriek

Een meelfabriek is een bedrijf waar met walsen het graan wordt gemalen en wordt ook wel hoogmaalderij genoemd.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

De meelfabriek is een bedrijf dat, in de twintigste eeuw, de functie van de traditionele graanmolens heeft overgenomen. Daarvoor werd het graan gemalen en soms ook gebuild door de molens die op wind- of waterkracht werkten.

Door de grote bevolkingsgroei in de twintigste eeuw was er een stijgende behoefte aan meel en bloem. De traditionele molenaars konden die groei nauwelijks opvangen. Door de komst van walsen die graan heel efficiënt en snel konden malen ging de productie van meel langzaam over van molenaar naar de meelfabriek.

De meelfabriek wordt ook wel een hoogmaalderij genoemd. De maaltechniek met walsen is wezenlijk anders dan de maaltechniek die gebruikt wordt in de vlakmaalderij die molenstenen gebruikt. In de vlakmaalderij wordt de graankorrel in één keer, in één processtap, tot volkorenmeel gemalen. In de meelfabriek wordt een graankorrel als het ware langzaam "afgepeld" en iedere processtap levert een fractie op met een ander deel van de graankorrel. Een van die fracties betreft de kiem, die wordt door de meelfabriek vrijwel altijd eruit gezeefd en buiten de bakkerssector verkocht en tref je niet aan in meel van de meelfabriek. Dat is één van de verschillen tussen volkorenmeel van de molenaar en de meelfabriek.

De meelfabriek kan niet alleen veel efficiënter graan malen, maar kan ook een hogere en constante kwaliteit bieden, mede door het melangeren van de tarwe en zeer geavanceerde schoonmaaktechnieken.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over meelfabriek.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen