meelmix

meelmix

Een meelmix is een mengsel van (in principe) meerdere meelsoorten zoals tarwe- en roggemeel en eventuele andere ingrediënten zoals zaden. Een meelmix bevat geen gist en zout, die moet je zelf toevoegen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een meelmix, niet te verwarren met een broodmix of premix, is een mengsel van meerdere meel en/of bloemsoorten en kan eventueel voorzien zijn van hele, gebroken, geplette of gepofte zaden. Een typisch voorbeeld van een een meelmix is een mengsel van volkorentarwemeel, tarwebloem en roggemeel of een mengsel van tarwebloem, tarwemeel en zonnebloempitten.

Een meelmix bevat geen zout en gist, die moet je zelf toevoegen. Sommige leveranciers doen toch zout erbij, dus even de verpakking lezen voor gebruik.

Meelmix lijkt veel op een broodmix alleen bevat een broodmix wel gist en zout. Tevens bevat een meelmix geen meel- of broodverbetermiddelen want dan zou dit een premix genoemd moeten worden.

Doordat aan een meelmix geen gist is toegevoegd is een meelmix veel langer houdbaar dan een broodmix. Gist neemt namelijk snel in activiteit af. Zo zal bij een broodmix dat een aantal maanden bewaard is, het deeg niet meer zo sterk rijzen en blijft het brood compact. Daarom is meelmix zo interessant. Met een zakje instantgist, wat je tot wel twee jaar kan bewaren, zolang het maar gesloten blijft, kan je de meelmix voorzien van gist. Daarna alleen nog water en zout toevoegen en je bent al haast klaar.

Basis samenstellingen

gistzoutbroodverbeteraar
broodmixjajaja
meelmixneeneenee
premixneeneeja

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen