meelverbeteraar

Meelverbeteraar

Een meelverbeteraar is een stof die de eigenschappen van meel of bloem kan verbeteren.

Duits: mehlverbesserer
Frans: améliorateur de farine
Engels: flour improver

Gerelateerd: broodverbeteraar

Betekenis

Een meelverbeteraar is een stof die de eigenschappen van het meel of bloem kan verbeteren. Ascorbinezuur is zo'n stof die in staat is om de gluten in het deeg te versterken waardoor het brood meer volume krijgt.

Enzymen zoals amylase, die van nature in meel voorkomen kan deel uit maken van een meelverbeteraar en heeft tot doel om sneller suikers beschikbaar te maken voor de gist.

Een meelverbeteraar verschilt van een broodverbeteraar doordat de meelverbeteraar de eigenschappen van het meel verbeteren, terwijl een broodverbeteraar de eigenschappen van een brood verbetert (bijvoorbeeld langer houdbaar).

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >meelverbeteraar

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik