
Meelverbeteraar
Een meelverbeteraar is een stof die de eigenschappen van meel of bloem kan verbeteren.
Duits: mehlverbesserer
Frans: améliorateur de farine
Engels: flour improver
Betekenis
Een meelverbeteraar is een stof die de eigenschappen van het meel of bloem kan verbeteren. Ascorbinezuur is zo'n stof die in staat is om de gluten in het deeg te versterken waardoor het brood meer volume krijgt.
Enzymen zoals amylase, die van nature in meel voorkomen kunnen deel uit maken van een meelverbeteraar en hebben tot doel om sneller suikers beschikbaar te maken voor de gist.
Een meelverbeteraar verschilt van een broodverbeteraar doordat de meelverbeteraar de eigenschappen van het meel verbetert, terwijl een broodverbeteraar de eigenschappen van het brood verbetert (bijvoorbeeld langer houdbaar).
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie