Melasse

melasse
melasse

Melasse is een restproduct bij de productie van suiker en bevat naast suiker ook een sterke kenmerkende smaak.

Synoniem: molasse

Betekenis

Nadat suiker is gewonnen uit suikerbieten houdt men een restproduct over dat niet alleen nog suiker bevat maar ook kenmerkende geur- en smaakstoffen en wordt melasse (soms molasse) genoemd. Dit restproduct is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Hoe donkerder hoe meer suiker er aan onttrokken en de melasse ingedikt is, dus ook een sterkere smaak heeft.

Melasse is verkrijgbaar in de kleuren lichtbruin tot haast zwart. Melasse kan gebruikt worden in brood en geeft het deeg niet alleen suiker voor de gist maar ook kenmerkende geur- en smaakstoffen. Melasse wordt ook gebruikt om namaak-fries roggebrood te maken vanwege de donkere kleur. Echt fries roggebrood krijgt echter niet de donkere kleur vanwege een kleurstof maar vanwege het lange bakproces waarbij de Maillardreactie de bijdrage leverde aan de donkere kleur van dit brood.

Het "Anadama bread", een broodsoort dat zijn oorsprong heeft in de VS, dat gemaakt wordt met tarwebloem en maismeel, dankt zijn smaak en populariteit vooral door het gebruik van melasse.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >melasse

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik