melkzuurbacterie

Melkzuurbacterie

Melkzuurbacteriën vormen samen met azijnzuurbacteriën en gisten de cultuur in een starter en een zuurdesem.

Duits: milchsäurebakterie
Frans: n.b.*
Engels: lactic acid bacteria, LAB

Betekenis

Melkzuurbacteriën vormen samen met azijnzuurbacteriën en natuurlijke gisten het "rijsmiddel" dat zuurdesem wordt genoemd, waarmee een zuurdesembrood wordt bereid in plaats van bijvoorbeeld bakkersgist.

Melkzuurbacteriën komen in twee versies voor, de homofermentatieve melkzuurbacterie, die alleen maar suikers in melkzuur kan omzetten, en de heterofermentatieve melkzuurbacterie, die niet alleen melkzuur kan produceren maar ook, ethanol en kooldioxide. Hoewel de heterofermentatieve melkzuurbacterie kooldioxide kunnen produceren staat het volume daarvan in schril contrast met de kooldioxideproductie door de gisten in een zuurdesem.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >melkzuurbacterie

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik