
Melkzuurbacterie
Melkzuurbacteriën vormen samen met azijnzuurbacteriën en gisten de cultuur in een starter en een zuurdesem.
Duits: milchsäurebakterie
Frans: n.b.*
Engels: lactic acid bacteria, LAB
Betekenis
Melkzuurbacteriën vormen samen met azijnzuurbacteriën en natuurlijke gisten het "rijsmiddel" dat zuurdesem wordt genoemd, waarmee een zuurdesembrood wordt bereid in plaats van bijvoorbeeld bakkersgist.
Melkzuurbacteriën komen in twee versies voor, de homofermentatieve melkzuurbacterie, die alleen maar suikers in melkzuur kan omzetten, en de heterofermentatieve melkzuurbacterie, die niet alleen melkzuur kan produceren maar ook, ethanol en kooldioxide. Hoewel de heterofermentatieve melkzuurbacterie kooldioxide kunnen produceren staat het volume daarvan in schril contrast met de kooldioxideproductie door de gisten in een zuurdesem.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".
* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie