moederdeeg

moederdeeg

Moederdeeg is een synoniem voor een starter, een cultuur van micro-organismen waarmee een zuurdesem gemaakt wordt dat als rijsmiddel gebruikt wordt bij de bereiding van zuurdesembrood.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een moederdeeg is één van de vele benamingen voor een cultuur van melkzuur-, azijnzuurbacteriën en natuurlijke gisten die in een potje bewaard wordt en waarmee bij iedere volgende bereiding van een zuurdesembrood een klein deel van afgenomen wordt en gebruikt wordt als entstof voor het maken van een zuurdesem. Het zuurdesem dat zich in de uren daarna ontwikkeld zal gebruikt worden als het rijsmiddel voor een zuurdesembrood. Een gebruikelijkere benaming voor moederdeeg is starter.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen