moederdeeg

Moederdeeg

Moederdeeg is een synoniem voor een starter, een cultuur van micro-organismen waarmee een zuurdesem gemaakt wordt dat als rijsmiddel gebruikt wordt bij de bereiding van zuurdesembrood.

Betekenis

Een moederdeeg is één van de vele benamingen voor een cultuur van melkzuur-, azijnzuurbacteriën en natuurlijke gisten die in een potje bewaard wordt en waarmee bij iedere volgende bereiding van een zuurdesembrood een klein deel van afgenomen wordt en gebruikt wordt als entstof voor het maken van een zuurdesem. Het zuurdesem dat zich in de uren daarna ontwikkeld zal gebruikt worden als het rijsmiddel voor een zuurdesembrood. Een gebruikelijkere benaming voor moederdeeg is starter.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >moederdeeg

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik