..Wat is molensteen? (verklaring uit het bakkersglossarium)
molensteen

Molensteen

Een molensteen is een ronde, zeer zware steen, met groeven die gebruikt wordt om graan mee te malen.

Duits: mühlstein
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: steenzolder, vlakmaalderij, korenmolen

Betekenis

Graan kan gemalen worden met molenstenen. Molenstenen zijn stenen van een bepaalde (zeer harde) steensoort, tegenwoordig vaak van kunststeen, en zijn voorzien van groeven in een bepaald patroon waardoor het graan goed gemalen kan worden.

Molenstenen worden altijd per twee, een koppel genoemd, gebruikt. Eén van de stenen, meestal de onderste, ligt vast/stil en wordt de ligger genoemd, de ander draait er boven en wordt loper genoemd. In de bovenste molensteen zit een gat, het kropgat, waarin het te malen graan in wordt gegoten.

Het meel dat door een koppel molenstenen is gemalen wordt volkorenmeel genoemd en kan eventueel daarna nog gebuild (gezeefd) worden tot meel of bloem.

Een korenmolen met molenstenen, ongeacht de manier van aandrijving (wind, waterkracht, elektriciteit, verbrandingsmotor) wordt een vlakmaalderij genoemd.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen