mylar

mylar

Mylar, is een materiaal dat bestaat uit gelaagde structuur van kunststof en aluminium, en wordt onder meer gebruikt, in de vorm van dichtgesmolten zakken, om voedsel langdurig en zuurstofarm in te bewaren.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Wanneer voedsel langdurig bewaard moet worden zijn glazen weckpotten ideaal maar zwaar en relatief klein. Kunststof zakken, en dat weer niet iedereen, zijn permeabel, ze laten gassen door en zijn dus alleen maar geschikt om tijdelijk voedsel in te bewaren. Mylar is een materiaal dat mede door de aluminiumlaag een ondoordringbare barrière vormt voor gassen (zoals zuurstof). Vandaar dat mylar veel gebruikt wordt om voedsel in te bewaren.

Als het voedsel langdurig bewaard moet worden zijn er, in dit kader, een paar opties. Je verpakt het voedsel zonder lucht zoal bij het vacuüm verpakken. Je kan ook de zuurstof (of lucht) er uit halen en dit vervangen voor een ander gas dat geen negatieve invloed heeft op het voedsel maar wel bijdraagt aan een langere bewaartermijn. Dit wordt wordt verpakken onder "beschermende atmosfeer" genoemd. De laatste mogelijkheid is dat je vrijwel alle zuurstof (let op: zuurstof, niet lucht) uit de verpakking verwijdert.

Mylar zakken worden door particulieren gebruikt voor bijvoorbeeld het bewaren van bloem of graan. Daarbij wordt bij het (droge) voedsel een zakje bijgevoegd dat de zuurstof in de afgesloten zak wegneemt. Zo'n zakje dat zuurstof onttrekt is bekend onder de naam "oxygen absorber". Dit is feitelijk een zakje ijzervijlsel dat oxideert (roest) en zo de zuurstof opneemt uit de afgesloten mylar zak waardoor (alleen) het zuurstofgehalte vrijwel tot nul daalt (de roest in het zakje kan niet bij het voedsel komen). Het is namelijk zuurstof dat een grote negatieve invloed heeft op het bederf van voedsel (naast de temperatuur).

Mylar heeft de prettige eigenschap dat je twee lagen heel makkelijk kan samensmelten en zo een zak met een strijkijzer heel eenvoudig gasdicht kan dichtsmelten - dichtsealen.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over mylar zakken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen