naad

naad aan de onderzijde van een busbrood
naad aan de onderzijde van een busbrood

Tijdens het vormen van een deegstuk zal altijd een naad ontstaan, deze wordt doorgaans aan het zicht onttrokken door dit aan de onderzijde te verbergen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: seam

Bij het vormen van een deegstuk is er altijd een plaats waar het deeg waaruit het opgemaakte deeg bestaat eindigt. Dit eindstuk van het deeg wordt de naad genoemd. Deze naad wordt meestal aan de onderzijde van het deegstuk verborgen waardoor deze niet zichtbaar is voor de consument.

Bij de narijs van een deegstuk in een rijsmandje bevindt de naad zich juist aan de bovenkant omdat na de narijs het rijsmandje op de inschieter wordt omgekeerd en de naad dan aan de onderzijde van het deegstuk zit.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen