narijs

Narijs

De narijs is de rijs die het deegstuk krijgt na het vormen en voordat het gebakken wordt.

Duits: n.b.*
Frans: apprêt
Engels: final proof, final rise, final proofing rise, shaped proof

Gerelateerd: bulkrijs, eerste rijs, ovenrijs, doorslaan

Betekenis

De narijs is een rijsfase die start zodra het deegstuk de uiteindelijke vorm heeft gekregen waarin het later gebakken zal worden. Na het vormen kan de narijs plaatsvinden in een bakvorm zoals het broodblik, in een rijsmandje of vindt zonder ondersteuning plaats. De narijs is doorgaans de langste rijs. Bij normale gistbroden zijn narijstijden van 60 minuten of meer gebruikelijk.

Het is gebruikelijk dat de narijs in een rijskast plaatsvindt waar de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal is. Hierdoor zal het deegstuk niet afkoelen (wat de rijstijd zal verlengen) en zal het deegstuk niet aan de buitenkant opdrogen en een korst vormen (wat het rijzen zal belemmeren).

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over narijs.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >narijs

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik