natuurlijke

natuurlijke gisten

Met natuurlijke gisten wordt verwezen naar de gisten (en indirect ook de bacteriën) die zich om ons heen maar vooral in meel bevinden en uitgroeien tot een cultuur in een starter en zuurdesem.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: natural leaven

Met natuurlijke gisten worden gistcel stammen (en soms ook en passant ook de melkzuur- en azijnzuurbacteriën) bedoeld die van nature in meel en "in onze omgeving" voorkomen.

De term "natuurlijke gisten" duidt op gistsoorten die verschillen van de de gist saccharomyces cerevisiae, ook wel bakkersgist genoemd die gebruikt wordt bij de bereiding van gistbrood en in verse gist, instant gist en droge gist zit.

Wanneer meel samen met water langdurig wordt bewaard (dagen) dan ontstaat vanzelf een cultuur van natuurlijke- ook wel wilde gisten ook wel natuurlijke gisten genoemd. Zo'n cultuur wordt een starter genoemd. Van een starter kan een zuurdesem gemaakt worden die gebruikt wordt als rijsmiddel voor de bereiding van zuurdesembrood.

Overigens spelen in een starter niet alleen de natuurlijke gisten een rol maar is een prominente rol weggelegd voor melkzuur- en azijnzuurbacteriën.

Natuurlijke gisten zijn overigens minder krachtig en werken flink minder snel dan bakkersgist, vandaar dat het rijzen van een deeg, bij de bereiding van zuurdesembrood, minder hoog wordt én het rijzen vele malen langer duurt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen