negatief

negatief wegen

Negatief wegen is een door ons bedachte weegtechniek die soms handiger werkt dan het normale (positieve) weegproces.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Deze weegtechniek (en naam) is door ons bedacht en gebruiken dit al sinds 1991. Vermoedelijk zijn we niet de eerste die dit bedacht hebben, maar we hebben deze werkwijze nog nooit ergens gelezen en alle mensen die we hebben gesproken waren niet bekend met deze manier van wegen en vonden hem, voor bepaalde situaties, ook erg makkelijk. Daarom hebben we deze techniek maar in dit glossarium geplaatst. We hebben deze techniek "negatief wegen" genoemd omdat niet de gewichtstoename wordt gemeten maar juist de gewichtsafname. Deze manier van wegen is in een aantal situaties erg makkelijk.

Als voorbeeld, stel we moeten 50 gram boter afwegen. Normaal gesproken pak je een schaaltje zet dit op de weegschaal, die zet je op 0 gram, dan voeg je beetje bij beetje boter toe totdat de weegschaal 50 gram aangeeft. Daarna voeg je de inhoud van het schaaltje toe aan de andere ingrediënten van het recept (en hou je een vies schaaltje over).

Met negatief wegen gaat dit iets makkelijk. Leg het pakje boter, inclusief verpakking, op de weegschaal en zet hem met de tare knop op 0 gram. Daarna snij je een stukje boter af en lees je het negatieve gewicht af (feitelijk de gewichtsafname), als dit nog niet het gewenste gewicht is dan neem je nog een stukje boter af. Dit doe je tot er, in dit voorbeeld, op de weegschaal -50 gram zichtbaar is en je dus 50 gram "afgenomen" hebt. Je snijdt natuurlijk nooit in een keer precies 50 gram af, maar eerst bijvoorbeeld eerst 42 gram dat voeg je alvast toe aan het recept, daarna snij je nog kleine stukjes af en voeg je die steeds toe aan de andere ingrediënten.

Deze negatieve weegtechniek is vooral handig als het voorwerp waarin het te wegen ingrediënt aan toegevoegd moet worden niet op de weegschaal kan staan (omdat het te zwaar is, te groot, of te heet) of dat dit niet gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan een grote mengkom die niet goed op een kleine weegschaal geplaatst kan worden.

Wanneer 1200 gram water afgewogen moet worden vul je een grote (maat) beker met water waarbij de inhoud ruim meer is dan de gewenste 1200 gram. Daarna zet je de maatbeker op de weegschaal en zet je deze op nul, waarna je het grootste deel van het water in de mengkom schenkt. Daarna zet je de maatbeker terug op de weegschaal. Het negatieve gewicht dat de weegschaal dan toont is het gewicht dat je hebt toegevoegd aan de mengkom. Afhankelijk van de afwijking van het gewenste negatieve gewicht voeg je nog flink wat meer of wat minder water toe en daarna zet je de maatbeker weer op de weegschaal. Met drie of vier wegingen wordt het gewenste gewicht bereikt. Deze meetmethode lijkt omslachtig maar een ervaren persoon kan hiermee heel snel en gemakkelijk wegen. Niet alleen vaste stoffen zoals boter of poeder, maar ook vloeistoffen als water (uit een kan die je beetje bij beetje leeggiet) of melk uit een pak melk.

Een zakje met poeder voor een saus die je maar voor de helft wil gebruiken? Kijk op de verpakking wat de inhoud is, bijvoorbeeld 32 gram. Knip het pakje open en leg het op de weegschaal. Zet de weegschaal op nul. Haal nu met een lepeltje er zoveel uit dat de weegschaal op -16 gram staat, dan heb je precies de helft van de inhoud van dat pakje er uit gehaald.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen