..Wat is olie? (verklaring uit het bakkersglossarium)
olie

Olie

Olie is een vettige vloeistof van plantaardige of dierlijke afkomst en is bij kamertemperatuur vloeibaar.

Gerelateerd: vet

Betekenis

Olie wordt veel gebruikt bij voedselbereiding. Bij het bakken fungeert olie onder meer als temperatuurbeperker. Bij deegwaar wordt olie gebruikt om de smaakbeleving en de houdbaarheid te verbeteren. Olie heeft een plantaardige of dierlijke oorsprong en verschilt van vet doordat olie bij kamertemperatuur vloeibaar is en vet bij die temperatuur een vaste vorm heeft. Bij broodbereiding kan olie gebruikt worden om het verouderingsproces (retrogradatie) te vertragen.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over invetten.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >olie

laatste toevoegingen

Cookies
Wij plaatsten alleen strikt functionele cookies. De advertenties die getoond worden zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen, alleen maar te informeren.

ik heb het gelezen