olie
Olie is een vettige vloeistof van plantaardige of dierlijke afkomst en is bij kamertemperatuur vloeibaar.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Gerelateerd: vet (NL)
Olie wordt veel gebruikt bij voedselbereiding. Bij het bakken fungeert olie onder meer als temperatuurbeperker. Bij deegwaar wordt olie gebruikt om de smaakbeleving en de houdbaarheid te verbeteren. Olie heeft een plantaardige of dierlijke oorsprong en verschilt van vet doordat olie bij kamertemperatuur vloeibaar is en vet bij die temperatuur een vaste vorm heeft. Bij broodbereiding kan olie gebruikt worden om het verouderingsproces (retrogradatie) te vertragen.
Meer informatie
Meer informatie is te lezen in het artikel over invetten.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie