..Wat is ongebleekte bloem? (verklaring uit het bakkersglossarium)
ongebleekte bloem

Ongebleekte bloem

Ongebleekte bloem is term uit het verleden toen je de keuze had tussen gebleekte en ongebleekte bloem, maar sinds 1990 is alle bloem ongebleekt.

Duits: n.b.*
Frans: farine non blanchie
Engels: unbleached flour

Betekenis

Ongebleekte bloem was een bloemsoort die chemisch niet gebleekt werd, de "natuurlijke variant" dus. In Europa is het bleken van bloem al sinds 1990 verboden en daardoor is alle bloem en meel feitelijk ongebleekte bloem of meel. Omdat gebleekte bloem of meel niet meer te koop wordt aangeboden is de noodzaak van dit onderscheid verdwenen en worden alleen nog de termen bloem en meel gebruikt. Recepten waarin de term "ongebleekte bloem" gebruikt wordt zijn dus kopieën van recepten van zeer oude recepten of je gebruikt een recept dat voor 1990 is geschreven.

Buiten Europa is in bepaalde landen het bleken van bloem en meel nog toegestaan, vandaar dat de termen gebleekte of ongebleekte bloem in sommige buitenlandse recepten nog voor kan komen.

Hoe bloem gebleekt werd is te lezen in het lemma gebleekte bloem.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >ongebleekte bloem

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen