ongebleekte

ongebleekte bloem

Ongebleekte bloem is term uit het verleden toen je de keuze had tussen gebleekte en ongebleekte bloem, maar sinds 1990 is alle bloem ongebleekt.

Duits: n.b.*
Frans: farine non blanchie
Engels: unbleached flour

Ongebleekte bloem was een bloemsoort die chemisch niet gebleekt werd, de "natuurlijke variant" dus. In Europa is het bleken van bloem al sinds 1990 verboden en daardoor is alle bloem en meel feitelijk ongebleekte bloem of meel. Omdat gebleekte bloem of meel niet meer te koop wordt aangeboden is de noodzaak van dit onderscheid verdwenen en worden alleen nog de termen bloem en meel gebruikt. Recepten waarin de term "ongebleekte bloem" gebruikt wordt zijn dus kopieën van recepten van zeer oude recepten of je gebruikt een recept dat voor 1990 is geschreven.

Buiten Europa is in bepaalde landen het bleken van bloem en meel nog toegestaan, vandaar dat de termen gebleekte of ongebleekte bloem in sommige buitenlandse recepten nog voor kan komen.

Hoe bloem gebleekt werd is te lezen in het lemma gebleekte bloem.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen