opbollen

opbollen

Opbollen is een handeling waarbij een deegstuk in een vorm van een bol gevormd wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: rounding

Zodra deeg is verdeeld in afgewogen stukken deeg krijgen de deegstukken een voorlopige vorm. Dat kan een bolvorm of een enigszins langwerpige puntige vorm zijn. Het in een bol vormen van het deegstuk wordt opbollen genoemd (in een punt wordt oppunten genoemd).

Dit opbollen is feitelijk een vorm van doorslaan waarbij de allergrootste gasbellen uit het deeg gedreven worden en het brengt tevens het deegstuk onder spanning en krijgt de vorm die veel lijkt op de uiteindelijke gewenste vorm. Na het opbollen volgen de tweede rijs, het vormen, de narijs en het bakken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen