opbollen

Opbollen

Opbollen is een handeling waarbij een deegstuk in een vorm van een bol gevormd wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: rounding

Betekenis

Zodra deeg is verdeeld in afgewogen stukken deeg krijgen de deegstukken een voorlopige vorm. Dat kan een bolvorm of een enigszins langwerpige puntige vorm zijn. Het in een bol vormen van het deegstuk wordt opbollen genoemd (in een punt wordt oppunten genoemd).

Dit opbollen is feitelijk een vorm van doorslaan waarbij de allergrootste gascellen uit het deeg gedreven worden en het brengt tevens het deegstuk onder spanning en krijgt de vorm die veel lijkt op de uiteindelijke gewenste vorm. Na het opbollen volgen de tweede rijs, het vormen, de narijs en het bakken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >opbollen

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik