ouwel

brood voorzien van een ouwel
brood voorzien van een ouwel

Ouwel is een eetbaar, op dun papier lijkend product. Het is gemaakt van rijstzetmeel en aardappelzetmeel.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Sommige, vooral zoete, deegwaren plakken snel aan de ondergrond tijdens het bakken en in dat geval kan gebruik worden gemaakt van bakpapier maar ouwel is ook een optie. Het voordeel van ouwel is dat dit niet verwijderd hoeft te worden. Ouwel is smaakloos en kan opgegeten worden.

Ouwel wordt traditioneel gebruikt onder de kokosmakroon. Ook wordt het gebruikt door de beroepsbakker om een bepaald type brood zichtbaar voor de klant (en het winkelpersoneel) mee te identificeren. Zo wordt kan volkorenbrood gekenmerkt worden met een ouwel waarop "VK" staat. Vroeger was deze identificatie bij volkorenbrood verplicht maar die wettelijke eis is vervallen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen