Ouwel

brood voorzien van een ouwel
brood voorzien van een ouwel

Ouwel is een eetbaar, op dun papier lijkend product. Het is gemaakt van rijstzetmeel en aardappelzetmeel.

Betekenis

Sommige, vooral zoete, deegwaren plakken snel aan de ondergrond tijdens het bakken en in dat geval kan gebruik worden gemaakt van bakpapier maar ouwel is ook een optie. Het voordeel van ouwel is dat dit niet verwijderd hoeft te worden. Ouwel is smaakloos en kan opgegeten worden.

Ouwel wordt traditioneel gebruikt onder de kokosmakroon. Ook wordt het gebruikt door de beroepsbakker om een bepaald type brood zichtbaar voor de klant (en het winkelpersoneel) mee te identificeren. Zo wordt kan volkorenbrood gekenmerkt worden met een ouwel waarop "VK" staat. Vroeger was deze identificatie bij volkorenbrood verplicht maar die wettelijke eis is vervallen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >ouwel

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik