oven

oven

Een oven is een ruimte die verwarmd wordt en waarin deegwaar gaar "gebakken" wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: ovensteen, bakvorm, bakvel (NL)

Een oven is een ruimte, vaak een apparaat dat werkt op elektriciteit, waar in een besloten en geïsoleerde ruimte energie aan toegevoegd wordt in de vorm van warmte waardoor de temperatuur oploopt tot een bepaalde ingestelde temperatuur. Een temperatuur van 250 graden Celsius is een gebruikelijke maximale temperatuur, maar sommige ovens gaan tot 500 graden Celsius. Een oven wordt, in het kader van dit glossarium, gebruikt om deegwaar in te garen / bakken.

Thuisbakkers hebben de keuze uit vier type ovens:

  • oven met boven- en onderwarmte
  • heteluchtoven
  • oven met stoomondersteuning
  • stoomoven

Beroepsbakkers kennen vier type ovens:

Voor de thuisbakker is het belangrijk te weten dat 1. de temperatuur in de oven niet overal gelijk is (onder koeler, boven warmer, de zijkanten zijn vaak ook iets koeler, 2. de ingestelde baktemperatuur vaak niet overeenkomt, soms zelfs zeer afwijkt, met de werkelijke in de oven heersende temperatuur, 3. het bakken van brood met boven- en onderwarmte de voorkeur geniet boven hete lucht (bij hete lucht wordt het brood aan één zijde vaak flink donkerder, dat kan enigszins voorkomen worden door het brood op 60% van de baktijd te keren), 4. je de deegwaar in de meeste ovens beter zo laag mogelijk op een rooster kan plaatsen om verbranding van de korst te voorkomen omdat de temperatuur vlakbij het het verwarmingselement boven in de oven flink hoger is dan in de rest van de oven.

Een thuisbakker zal aan iedere nieuwe oven even moeten wennen en moeten leren bij welke ingestelde temperatuur de oven de deegwaar goed kan bakken. Ter illustratie: wij bereikten in een bepaalde (hete lucht) whirlpool oven met een ingestelde temperatuur van 250 graden Celsius dezelfde resultaten als met een bepaalde Siemens (boven-onderwarmte) oven die ingesteld stond op 190 graden Celsius (en in beide ovens heerste in werkelijkheid een temperatuur rond de 225 graden Celsius).

Tip: de bruining van de korst wordt voornamelijk bepaald door de baktemperatuur, de dikte van de korst wordt voornamelijk door de baktijd bepaald.

Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met bakken van broden dan zijn de artikelen bakken en baktemperaturen en baktijden waardevol om te lezen.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over oven.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen