ovensteen

ovensteen

Een ovensteen is grote, meestal rechthoekige, dikke, enigszins poreuze, steen die in de oven wordt gelegd waarop een deegstuk gebakken kan worden.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: baking stone

Gerelateerd: oven, bakken, vloerbrood (NL)

ovensteen in oven
ovensteen in oven

Vroeger werden ovens gemaakt van steen en werden de deegstukken op de steen vloer van de oven gebakken. In een moderne keukenoven kan deze bakwijze gesimuleerd worden door op een ovenrek een grote ovensteen te leggen en deze ruim van te voren goed op te warmen. Het opwarmen duurt minimaal dertig minuten. De steen is meestal rechthoekig, flink dik en enigszins poreus.

De steen moet langzaam verwarmd worden, dus niet een koude ovensteen in een hete oven leggen vanwege kans op breuk. Een ovensteen die op temperatuur is bevat veel energie waardoor de temperatuur van de oven weinig/minder daalt als het deegstuk in de oven wordt gelegd. Daarnaast onttrekt de steen ook vocht aan de onderzijde van het deegstuk, wat niet het geval is bij gebruik van een bakplaat.

Het vastplakken van het deegstuk aan de ovensteen kan voorkomen worden door het deegstuk aan de onderzijde te voorzien van bijvoorbeeld maisgriesmeel.

Het deegstuk wordt doorgaans op de steen gelegd door het deegstuk op een inschieter te leggen (waarop ook maisgriesmeel ligt) en het daarna in te schieten.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen