ovenwagen

ovenwagen

De term ovenwagen kent twee verschillende betekenissen maar ze lijken sterk op elkaar. Het is een kar die in een professionele rotatieoven gereden kan worden of het is een constructie bij een oven voor particulieren waarbij de ovendeur naar voren getrokken wordt en tegelijkertijd de ovenrekjes of bakplaten naar voren komen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

De term ovenwagen komt uit de bakkersbranche. De ovenkar is een verrijdbare kar waarin op verschillende niveaus tientallen tot meer dan honderd deegstukken verplaatst kunnen worden. De ovenkar wordt in zijn geheel in een rotatieoven gereden en wordt gedurende het bakproces constant rondgedraaid. Aan het eind van het bakproces wordt de ovenkar weer uit de oven gereden. Deze baktechniek wordt gebruikt door bakkers die op grote schaal brood bakken. Kleinschalige bakkers gebruiken doorgaans een etageoven waarbij de deegstukken per stuk of met behulp van een inschietapparaat per etage "in de oven worden geschoten".

De tweede betekenis van ovenkar is te vinden bij luxe ovens voor particulieren. Daarbij zit de ovendeur vast aan de bakplaten en ovenrekjes. Wanneer de oven opengedaan wordt klapt deze niet open rond een scharnier maar wordt met een slede de inhoud van de oven samen met de deur naar buiten geschoven.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen