patentbloem

patentbloem

Patentbloem is gelijk aan bloem alleen beschikt het (in principe) over een betere bakaard.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Patentbloem is speciaal soort bloem. Een groot gedeelte van de tarwekorrel bestaat uit het endosperm, daar wordt bloem van gemaakt. Normale bloem wordt van het buitenste deel van dit endosperm gemaakt, patentbloem wordt gemaakt van het binnenste deel van dit endosperm. De bloem in die kern blijkt over betere bakkwaliteiten te beschikken dan het in het buitenste gedeelte. Vandaar het onderscheid tussen bloem en patentbloem.

Als je van één partij tarwekorrels zowel bloem als patentbloem maakt, dat heeft het patentbloem een betere bakaard.

Hoewel patentbloem het beste bloem van de tarwekorrel is, betekent dit niet dat patentbloem daarom "altijd het beste bloem" is (om een brood van te bakken). Dat ligt niet alleen aan het feit of de bloem of patentbloem is maar nog meer van het klimaat waar de tarwe is geteeld. Een zeeklimaat levert slechte zachte tarwe op die je beter kan gebruiken voor patisserie, een gematigd klimaat levert tarwe op dat het midden houdt tussen zachte en harde tarwe en een landklimaat levert harde tarwe op die een hele goede bakaard bezit voor het maken van brood.

Stel dat een pak bloem gemaakt is van harde(re) tarwe en een pak patentbloem is gemaakt van zachte(re) tarwe. In dat geval zal je met het patentbloem slechtere (compactere) broden bakken dan met bloem. Dat is dus precies het tegenovergestelde van wat je verwacht.

Voor de zekerheid: het verschil tussen bloem en patentbloem heeft niets te maken met het gebruik van harde(re) of zachte(re) tarwe, dat is aan de leverancier wat voor tarwe gebruikt wordt.

Omdat op de pakken bloem en patentbloem niet vermeld staat van welke tarwesoort het is gemaakt kan je op voorhand, op basis van de benamingen die op het pakken staan (bloem of patentbloem), nooit een uitspraak doen van welk pak je het beste brood kan bakken. Daarnaast is de naam patentbloem niet een wettelijk beschermde naam waardoor een leverancier de term patentbloem kan gebruiken terwijl er “maar” bloem in het pak zit. Zelf uitproberen welke je het beste bevalt is helaas de enige mogelijkheid.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen