..Wat is patisseriebloem? (verklaring uit het bakkersglossarium)
patisseriebloem
patisseriebloem

Patisseriebloem

Patisseriebloem is bloem met een laag gehalte aan glutenvormende eiwitten en daardoor juist bruikbaar voor patisserie en niet voor de bereiding van brood.

Gerelateerd: cakemeel

Betekenis

Patisseriebloem is bloem die gemaakt is van tarwe die weinig eiwitten bevat (rond de 9%) en deze glutenvormende eiwitten van beperkte kwaliteit zijn. Patisseriebloem is dus bij uitstek geschikt voor taart, koekjes en dergelijke en niet of niet zo geschikt voor de bereiding van brood.

Tarwe die geteeld is in een zeeklimaat en daardoor weinig glutenvormende eiwitten bevat en van matige kwaliteit js, is zeer geschikt voor de productie van patisseriebloem (waar veel glutenvormende eiwitten juist niet gewenst zijn).

Wanneer een recept patisseriebloem voorschrijft maar je dit niet hebt kan je "gewoon" bloem gebruiken. Nog beter is om circa 10% van het boem te vervangen voor maizena of aardappelzetmeel. Daarmee wordt de hoeveelheid eiwitten van het mengsel verlaagd. Dus voor 500 gram patisseriebloem gebruik je 450 gram normale bloem en circa 50 gram zetmeel.

Uit eigen ervaring weten we dat op een pak bloem wel "patisseriebloem" kan staan, maar dit geenszins betekent dat dit ook daadwerkelijk patisserie bloem is. Met sommige patisseriebloemsoorten (van de supermarkt) bakten wij prachtige broden en ervoeren dat het gluten "straf" was.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >patisseriebloem

laatste toevoegingen

Cookies
Wij plaatsten alleen strikt functionele cookies. De advertenties die getoond worden zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen, alleen maar te informeren.

ik heb het gelezen