patisseriebloem

patisseriebloem

Patisseriebloem is bloem met een laag gehalte aan glutenvormende eiwitten en daardoor juist bruikbaar voor patisserie en niet voor de bereiding van brood.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: cakemeel (NL)

Patisseriebloem is bloem die gemaakt is van tarwe die weinig eiwitten bevat (rond de 9%) en deze glutenvormende eiwitten van beperkte kwaliteit zijn. Patisseriebloem is dus bij uitstek geschikt voor taart, koekjes en dergelijke en niet of niet zo geschikt voor de bereiding van brood.

Tarwe die geteeld is in een zeeklimaat en daardoor weinig glutenvormende eiwitten bevat en van matige kwaliteit js, is zeer geschikt voor de productie van patisseriebloem (waar veel glutenvormende eiwitten juist niet gewenst zijn).

Wanneer een recept patisseriebloem voorschrijft maar je dit niet hebt kan je "gewoon" bloem gebruiken. Nog beter is om circa 10% van het boem te vervangen voor maizena of aardappelzetmeel. Daarmee wordt de hoeveelheid eiwitten van het mengsel verlaagd. Dus voor 500 gram patisseriebloem gebruik je 450 gram normale bloem en circa 50 gram zetmeel.

Uit eigen ervaring weten we dat op een pak bloem wel "patisseriebloem" kan staan, maar dit geenszins betekent dat dit ook daadwerkelijk patisseriebloem is. Met sommige patisseriebloemsoorten (van de supermarkt) bakten wij prachtige broden en ervoeren dat het gluten "straf" was.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


aanpassing/controle: 20230322

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen