plaatbrood

plaatbrood

Plaatbrood is brood dat gebakken is op een plaat, een bakplaat, dus zonder gebruik te maken van een bakvorm.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Bij plaatbrood wordt het deegstuk na het vormen op de bakplaat gelegd dat de bakker inschieten noemt.

Plaatbrood is herkenbaar doordat de zijkanten niet recht zijn omdat het deeg, zonder bakvorm wordt gebakken, en dus een "vrije" vorm heeft.

De bakker heeft de keuze uit bakplaten met of zonder kleine gaatjes waarop het deeg ligt. De versie met kleine gaatjes heeft het voordeel dat het vocht onder het brood makkelijker kan verdampen en ook daar voor een krokante korst kan zorgen. Daarnaast kan de warmte, daar waar geen deegstukken liggen, door de gaatjes naar boven stijgen waardoor de temperatuur in de oven gelijkmatiger is. Deegwaar dat op zo'n plaat met gaatjes gebakken is krijgt aan de onderzijde een licht reliëf van kleine rondjes.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen