planetaire mixer

planetaire beweging
planetaire beweging

Een planetaire mixer wordt door veel thuisbakkers gebruikt voor het kneden van deeg waarbij de kneedhaak, net als een planeet in het heelal, niet alleen om zijn eigen as draait maar ook een grote cirkelbeweging maakt, zoals een planeet rond de zon.

Duits: planetenmischer
Frans: n.b.*
Engels: stand mixer

Synoniem: planetaire kneder (NL)

Planeten, zoals de aarde, draaien niet alleen om hun as (bij ons eens per 24 uur), maar draaien ook rond een ster (bij ons eens per jaar). Als je ons zonnestelsel van boven kijkt draait de aarde cirkeltjes in een cirkel en die beweging noemen we een planetaire beweging (een beweging als planeten).

kitchenaid-wit.webp mixer
kitchenaid-wit.webp mixer

Een planetaire mixer maakt met de garde of kneedhaak een vergelijkbare planetaire beweging. Hierdoor word een zo optimaal mix / kneedresultaat bereikt.

Hoewel een planetaire mixer goed deeg kan kneden is hij hiervoor niet optimaal geschikt. De uit te oefenen krachten zijn, bij brooddeeg, vaak te groot waardoor de motor zeer zwaar wordt belast. Zo mogen de bekende KitchenAid machines niet langer dan een paar minuten deeg kneden anders vervalt de garantie. Daarnaast wordt het deeg "van de ene naar de andere kant in de kom geslingerd" waardoor de mixer vaak op het aanrecht "gaat lopen" en mogelijk zelfs van het aanrecht kan vallen.

Ook onze eigen ervaring is dat planetaire mixers die aan particulieren worden verkocht niet geschikt zijn om dag in, dag uit brood deeg te kneden. Lees: eerder dan je verwacht defect raken. Daarnaast hebben veel planetaire mixers last van "omhoogkruipend deeg".

Voor mixtaken, zoals room, beslag of lichte degen zoals voor cake, is de planetaire mixer een zeer goede keus, maar deeg kneden voor brood niet zo geschikt. Beroepsbakkers maken daarom geen gebruik van planetaire mixers maar zonder uitzondering van een spiraalkneder. Wanneer een bakker echter (banketbakkers)room wil maken wordt wel gebruik gemaakt van de de planetaire mixer.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen