plansichter

plansi

Een plansichter is een grote zeefinstallatie die gemalen meel kan zeven in verschillende fracties zoals zemelen, gries en bloem.

Duits: plansichter
Frans: plansichter
Engels: plansifter

Synoniem: planzifter, plansichter (NL)

Een plansichter is in de basis een zeef die meel kan zeven. In de praktijk zijn dit zeer grote kasten die voorzien zijn van vaak tientallen zeven met verschillende maasgroottes. Het gemalen graan (meel) komt aan de bovenzijde naar binnen en de plansichter schudt in zijn geheel heen en weer. De zeven liggen horizontaal. Op de zeven liggen borsteltjes die kunnen bewegen en door de schuddende beweging zich heen en weer bewegen en zorgen dat de zeven niet verstopt raken.

De verschillende zeven laten verschillende groottes van het meel door zoals zemelen, gries en bloem en worden fracties genoemd. Deze verlaten de plansichter aan de onderzijde via verschillende buizen.

Graan dat in een hoogmaalderij (meelfabriek) gemalen wordt passeert meerdere walsen en na iedere wals wordt het maalsel in een plansichter gezeefd.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen