plantaardige

plantaardige olie

Plantaardige olie is een olie die gewonnen wordt uit planten. Plantaardige olie wordt onder andere gebruikt voor het inoliën van bakvormen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Synoniem: olie (NL)
Gerelateerd: vet (NL)

Plantaardige olie is het meest gebruikte product om bakvormen en bakplaten in te oliën en vastplakken van deegwaar te voorkomen. Hoewel hiervoor vet gebruikt kan worden wordt veelal de voorkeur gegeven aan plantaardige olie is, omdat het op kamertemperatuur vloeibaar en makkelijker verwerkbaar en uit te smeren.

Voor het "invetten" van bakblikken kan in principe iedere plantaardige olie gebruikt worden maar we raden het gebruik van lijnzaadolie zeer sterk af. Lijnzaadolie is heel geschikt voor koud gebruik, zoals in een salade, maar vanwege het lage rookpunt zullen tijdens het bakken ongezonde stoffen ontstaan. Wellicht heel tegenstrijdig maar zeer verklaarbaar, juist lijnzaadolie wordt gebruikt, vanwege het zeer lage rookpunt, voor het inbranden of inbakken van bakvormen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen